Bevonás – felzárkózás – integráció: Az ormánsági romák foglalkoztathatóságának javulása - Ötvös, Mónika (Szociális Szemle, 2013)
Az Ős-Dráva Program egyik fő célja a helyi közösségek társadalmi és gazdasági válság- állapotának megoldása, köztük a roma lakosságé. Az Ormánság egyike a leghátrányosabb helyzetű térségeknek a Dráva mellett, a roma népesség magas arányával. A romák felzárkózása, integrációja függ – a foglalkoztathatóság, a képzés, a lakhatási feltételeik javítása és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés négy tényezője mellett – aktív részvételüktől és gazdasági-társadalmi környezetük bevonásától.