A „feneketlen kút” hatás – Az Ormánság turisztikai fejlesztési támogatásainak komplex elemzése - Csapó, János; Marton, Gergyely; Pintér, Ákos; Szabó, Katinka (Szociális Szemle, 2013)
A tanulmány legfontosabb célja az európai uniós csatlakozásunk óta az Ormánságba érkezett turisztikai célzatú fejlesztési források felmérése, regionális hatásvizsgálata. A szerzők szerint az Ormánságban – mint hazánk egyik leghátrányosabb térségében – természetesen nagyon fontosak a pályázati támogatási források, azonban azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a területre érkező támogatások milyen mértékben kerültek-kerülnek hasznosításra, milyen mértékű társadalmi-gazdasági változásokat tudtak generálni 2004 óta. Tanulmányunk és a konferencián elhangzott előadásunk arra az alapkérdésre próbál választ találni, hogy az Ormánság valóban egy „feneketlen kút”-e a támogatások tekintetében, vagy ez a tétel megcáfolható.