Helyi szintű környezeti és társadalmi folyamatok a globális folyamatok tükrében – Múlt, jelen és a kilábalás lehetőségei az Ormánságban - Leidinger, Dániel (Szociális Szemle, 2013)
Az Ormánság egykor a Kárpát-medence leggazdagabb tájai közé tartozott. A tájhasználat megváltozása, a vizes területek lecsapolása, a közösségek elsorvasztása mély válságba taszította a térséget. Az Ormánság felemeléséhez komplex válságkezelés szükséges, amely egyszerre javít a természeti környezet állapotán, illetve nyújt biztos és fenntartható megélhetési formákat az itt élőknek; továbbá segít a globális válságjelenségekből fakadó anomáliák csökkentésében.