A szubjektiváció szerepe a személyes felépülésben – Foucault bevégezetlen elgondolása - Kelemen, Gábor (Szociális Szemle, 2014)
A globális kapitalizmus legutóbbi elhúzódó válságának kezdete óta a felépülés korábban személyes folyamata intézményesült programként jelent meg az addikció területén. A szerző Foucault szubjektiváció-fogalma alapján elemzi a felépülés jelenségét. Rámutat arra, hogy a bátorság az utazásként felfogott felépülésben nem pusztán erény, hanem a „létbátorság” feltétele. A szerző a szubjektiváció lényegéből következő „bátorság megkérdőjelezni és bátorság válaszolni” hozzáállás fényében is vizsgálja a felépülési project implikációit.