„Másodrangú szereplők.” Nők a bukaresti szociológiai iskolában: Ştefania Cristescu és Paula Gusty - Văcărescu, Theodora-Eliza (Szociális Szemle, 2016)
A két világháború között a Gusti-iskola számos monográfiai kutatást valósított meg Románia falvaiban. Ezekben több egyetemistalány és kutatónő is részt vett, akik a román szociológia szempontjából is jelentős munkát végeztek, ám – a korabeli nemi szerepeknek megfelelően – a monográfiai csapatok férfi tagjai korlátozták szakmai előmenetelüket, és többnyire asszisztensi szerepet szántak nekik. Két kutatónő példáján mutatjuk be a női monografisták másodrangú státusát biztosító mechanizmusokat.