A Covid–19 és a szociális munkások: Helyzetkép egy szociális munkás hallgató személyes reflexiói és egy amerikai szociális munkással készített kvalitatív interjú nyomán - Matthews, Mesa Rose (Szociális Szemle, 2020)
A SARS-CoV-2, amelyet még COVID-19-ként vagy egyszerűen „koronavírusként” is emlegetünk, jelenleg az egész világon pusztít. Ez az írás a szociális munkások nézőpontjából, mégis két teljesen különböző pozícióból vizsgálja az eseményeket. A szerző, aki a járvány kitörésének időpontjában elsőéves szociális munka szakos nemzetközi hallgató Pécsett, saját reflexióinak leírását követően egy amerikai klinikai szociális munkással készített interjút foglal össze. A kétféle szövegben közös, hogy a COVID-19 járvány idején folyó küzdelmekről, tevékenységekről, megoldási lehetőségekről szól. A rövid történeti áttekintés mellett hasznos módszerekről, alkalmazható humanitárius taktikákról is szó esik, azzal a céllal, hogy az itt leírtak szisztematikus, egyszersmind konstruktív módon járuljanak hozzá a szociálismunka-tudások bővítéséhez.