Az autizmusspecifikus forenzikus szociális munka szerepe a polgári peres eljárásokban Magyarországon - McNeill, Brigitta (Szociális Szemle, 2025)
A forenzikus (törvényszéki) szociális munka mind a szociálismunka-kutatások, mind a gyakorlati szociális munka világszerte új és komplex területe. Polgári jogi és büntetőjogi kontextusban egy különleges specializáció lehetőségét tárja fel. Minden életesemény, a neurotipikus populációban is, magában hordozhatja a jogi aspektusokat, azonban az autizmus spektrum zavarral élő személyek ezen a területen különleges figyelmet igényelnek. A szociálismunka-képzésekben is szerepet kap a jogi ismeretek elsajátítása a különböző kurzusokon belül, azonban a szakma működése során kifejezetten a jogi helyzetekre specializálódott forenzikus szociális munka hazánkban nem jött létre. Autizmusspecifikus ágának létjogosultságát, szükségességét még a nemzetközi színtéren is igen kevés tanulmány vizsgálta eddig, magyar nyelvű publikáció pedig nem jelent meg, vagy csak érintőlegesen tárgyalta. Mivel a szociális munka szakmai gyakorlata szükségessé teszi ezeket a specifikus ismereteket, az érintettekkel készült interjúk segítségével tárom fel ennek a különleges professziónak a lehetőségeit Magyarországon.