A krónikus betegségekkel járó gyász, veszteség, és az ezekkel való megküzdés - Borst, Joan (Szociális Szemle, 2009)
A krónikus megbetegedések elterjedése a társadalomban mára teljes mértékben megváltoztatta az egészségügyi ellátórendszerek szolgáltatási rendjét, és ez a változás következményekkel jár a szociális munkások tevékenységére nézve is. (Auslander, Freedanthal, 2006) A krónikus megbetegedésekkel együttjáró fájdalmak és veszteségek miatt a betegek és gondozóik az egészségügyi szociális munkástól várnak biopszichoszociális támogatást. A szociális munkás képzések számára mindebből az következik, hogy tanítani és tanulni kell a krónikus betegség diagnózisával együttjáró gyászfolyamatokról. A jó szakmai gyakorlat megköveteli, hogy a szakember ismerje a krónikus betegségekkel kapcsolatos pszichoszociális kérdéseket, és felkészüljön a páciensekkel, családokkal, gondoskodó személyekkel, valamint az egészségügyi stábbal történő interakciókra. A krónikuss megbetegedésről legalább annyit kell tudnia, mint az adott betegségben szenvedő jól tájékozott betegnek, és fel kell ismernie, miképpen hatnak a biológiai változások a pszichológiai és társas folyamatokra.