A perifériára szorult emberek egészségképe, egészségmagatartása - Nárai, Márta (Szociális Szemle, 2013)
Jelen tanulmány a Felelő(s) közösségek c. konferencián elhangzott előadás írott változata, és egy 2012-ben Győrben, hajléktalan személyek körében végzett empirikus kutatás szubjektív egészségi állapotra és egészségmagatartásra vonatkozó legfontosabb eredményeit mutatja be. Összességében elmondható, hogy a megkérdezettek többsége küzd valamilyen betegséggel, egészségproblémával, melyek döntően a hajléktalanná válás után alakultak ki, jelentős hányadukra kockázati magatartás a jellemző, csupán kis részükről mondható el, hogy egészségi állapotához tudatosan viszonyul.