Egy kistelepülési egészségmodell – Települési egészségterv - Szőke, Katalin; Füzesi, Zsuzsanna (Szociális Szemle, 2013)
A közösségi (községi és kisvárosi) egészségterv program Magyarországon tizenöt évre tekint vissza. A civil kezdeményezés néhány év múltán a kormányzati politika szintjére került, és jelenleg az Új Széchenyi Terv egészségfejlesztési programjának integráns részét képezi. Az önkormányzatok kulcsszerepet játszanak az egészségtervek elkészítésében. Az egészséget támogató helyi közpolitika kialakítása, valamint az egészségtervek fenntarthatósága a helyi közösség tagjainak széles körű bevonásán, a helyi erőforrásokra és kompetenciákra épülő programok megtervezésén és megvalósításán alapszik.