A koherenciaérzés összefüggése az internetfüggőséggel - Csuka, Csanád (Szociális Szemle, 2024)
Az elméleti tanulmány célja, hogy feltárja az internetfüggőség és a koherenciaérzés közötti lehetséges összefüggéseket. A nemzetközi kvantitatív kutatásokat bemutató szakirodalmi források áttekintése alapján a szerző arra a következtetésre jut, hogy az internetfüggőség és a koherenciaérzés negatívan korrelálnak egymással, továbbá több tanulmány is egyértelmű ok-okozati kapcsolatról számol be a két fogalom között. Ez arra utal, hogy a koherenciaérzés védőfaktorként működhet az internetfüggőséggel szemben. Az internetfüggőség gyors terjedése és a magyarországi empirikus kutatási eredmények hiánya célzott empirikus kutatási projekteket tenne szükségessé az internetfüggőség és a koherenciaérzés közötti kapcsolat természetének vizsgálatára.