BBM-kertek: Egy társadalmi szervezet kísérlete a szociális kertészkedés területén - Nyers, Szilvia (Szociális Szemle, 2024)
Egyre időszerűbb kérdés, hogy miként lehet a társadalmi kapcsolatokat integrált módon újjáéleszteni és újjáépíteni a folyamatosan változó városi környezetben. Kiemelt feladat annak biztosítása, hogy az emberek ne egymástól elidegenedve és elszigetelten, hanem közösségekbe beágyazódva és szerveződve éljék az életüket. Továbbá, a gazdasági jólét előmozdítása, és a környezeti kihívásokhoz való alkalmazkodás elősegítése szintén kulcsfontosságú cél azok körében, akik törődnek a jövővel. Ezt a holisztikus megközelítést képviseli a Budapest Bike Maffia, egy alulról jövő fővárosi kezdeményezés, amely a szociális kertészkedést eszközként használja a kiszolgáltatott csoportok és környezetük kapcsolatának fenntarthatóbbá tételére. A városi kertészkedés keretében nemcsak palántákat, hanem bizalmat és kapcsolati hálót is osztanak a társadalom tagjai között.