A koraszülés pszichoszociális vetületei - Monostori, Dóra; Lampek, Kinga (Szociális Szemle, 2024)
A koraszülött gyermeket nevelő családokkal folytatott szociális munka egy olyan speciális terület, amely megkívánja a koraszüléssel kapcsolatos jelenségek mélyebb ismeretét. A koraszülés hazánkban 9% körüli előfordulást mutat, így a szociális munkának több olyan területe is lesz, ahol erre a tudásra a családoknak nyújtott tanácsadás kapcsán szükség van. A koraszülés, mint veszteségélmény, egy sajátságos megküzdési munkát fog eredményezni, amelynek rövid és hosszú távú hatásai egyaránt megragadhatóak. Szakirodalmi adatok és saját vizsgálatunk eredményei alapján ebben a folyamatban a hirtelenség, a felkészületlenség, a trauma-láncolat, a stressz, valamint a szülő-gyermek kötődés nehezítettsége a folyamat fontos láncszemei.