Autizmus-specifikus rendészeti és közszolgálati intervenciót igénylő vészhelyzetkezelés - McNeill, Brigitta; Bodó, László; Tóth-Szerecz, Ágnes (Szociális Szemle, 2024)
Az autizmus spektrum zavarral (ASD) élő személyek vészhelyzetkezelésnek több olyan komponense létezik, amely jelenleg kidolgozott protokoll hiányában hazánkban megoldásra vár. A vészhelyzet magában foglalja a sürgősségi betegellátást, a rendvédelmi erők beavatkozását, a kriminalisztika eszköztárát, a katasztrófavédelem speciális felkészültségét, illetve a szociális munka krízisintervenciós tevékenységét is. Jelen tanulmányunkban szeretnénk kiemelni a rendvédelem, illetve a katasztrófavédelem különleges szerepét vészhelyzetek esetén, valamint a preventív tevekénység terén, emellett hangsúlyozzuk az említett szakmák összehangolt gyakorlati képzésének szükségességét. Autizmus spektrum zavar esetén rendkívül nehéz egységes protokollt felállítani, ami az állapot jellegzetességéből adódik, hiszen tünetei a spektrum mentén szórtak. Szakmai ajánlásainkat azonban úgy állítottuk össze, hogy a vészhelyzeteket kezelő szakemberek az autizmus spektrum zavarral érintettek legnagyobb részénél képesek legyenek gyorsan és hatékonyan beavatkozni két speciális területen. A rendészeti és közszolgálati intervenciót igénylő vészhelyzetkezelés e két, részletesebben vizsgált szegmense: a katasztrófavédelem szerepe az eltűnt ASD-személyek keresésében, és a katasztrófa-egészségügy ASD-specifikus feladatai. Célunk a szakterületen dolgozók számára a lehető legalaposabb szakmai ajánlások összefoglalása, amelyeket a mindennapi gyakorlatban hasznosíthatnak.