Az elhalasztott kongresszus - Rostás, Zoltán (Szociális Szemle, 2016)
A nemzetközi tudományos rendezvények elvitathatatlan legitimációs funkcióval rendelkeznek valamely tudományág hazai művelői számára, ám e legitimitás forrása nem csupán a rendezvény, hanem az ahhoz vezető út is lehet. Jó példa erre az 1939-re, bukaresti helyszínnel tervezett XIV. Nemzetközi Szociológiai Kongresszus, amelyet a háború kitörése miatt elhalasztottak ugyan, de az előkészítési munkálatok a bukaresti szociológiai iskolát a nemzetközi tudományos élet homlokterébe állították.