A Királyhágómelléki Református Egyházkerület szociális tevékenysége 1920–1941 között - Pásztor, Rita (Szociális Szemle, 2016)
A trianoni döntés következtében a Tiszántúli Református Egyházkerület felbomlott, a Romániához került egyházmegyék új egységbe tömörültek, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületbe, amelyet hivatalosan csak 1939-ben ismerték el. Az állami támogatásra nem jogosult, tevékenységében akadályozott egyházkerület a nehézségek ellenére jelentős szociális tevékenységet fejtett ki. Nagyváradon református szociális egyesületek működtek, árvaházat tartottak fenn, és az idősgondozást is megszervezték.