A házasságról alkotott felfogás változásai Kínában: Társadalmi következmények - Dai, Huiqiaoxian (Szociális Szemle, 2022)
A modernizáció erősen befolyásolta a házasságról alkotott közvéleményt Kínában. Az oktatás fejlődése, a demokratizálódás, a nők emancipációja, a gazdasági fejlődés és az önmegvalósítás mind befolyásolták a házastársi kapcsolatokat. Ezek a változó attitűdök és magatartások viszont kihívást jelentenek a társadalmi stabilitás szempontjából. Úgy tűnik, hogy a fiatalok elfordulnak a korábbi hagyományoktól, a házasságot gazdasági szövetségként fogják fel, és a romantikus szerelmet, illetve intimitást keresik. A Kínai Nemzeti Szabványügyi Hivatal (NBS) adatait felhasználva jelen cikk az ebből adódó nemek közötti egyenlőtlenségeket, a legmagasabb iskolai végzettség és ezzel párhuzamosan a válások arányának növekedését, a házasságkötések és születésszám csökkenését tárgyalja mint az intim kapcsolatokról és a házasságról alkotott felfogás változásának mutatóit.