ELIT KOSÁRLABDÁZÓK VÉGREHAJTÓ FUNKCIÓINAK ÉS MENTÁLIS KEMÉNYSÉGÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA AZ INSTAT SCOUT RENDSZER STATISZTIKAI PARAMÉTEREIVEL - Németh, Kata (Sport- és Egészségtudományi füzetek, 2025)
A sportolók aktuális mentális állapota befolyásolja teljesítményüket és sok esetben nem a sportszakmai felkészültségük, a testi adottságaik, vagy az általános edzettségük a döntő, hanem a pszichés állapotuk. Első osztályú, elit, magyar, női kosárlabdacsapatok tagjainak figyelmét vizsgáltuk két figyelemteszttel (TMT és Stroop), mentális keménységüket a mentális keménység skálával (Sports Mental Toughness Questionnaire - SMTQ), valamint a végrehajtó funkcióikat a Vienna Test System (VTS), determinációs tesztjével (DT). A kapott eredményeket az InStat Scout nemzetközi statisztikai rendszerből általunk kiválasztott tételekkel hasonlítottuk össze.