LEGÁLIS SZEREK HASZNÁLATÁNAK ALAKULÁSA A FIATAL SPORTOLÓK KÖRÉBEN - Botkáné Katona, Zita; Tigyi Zoltánné, Henriette (Sport- és Egészségtudományi füzetek, 2024)
Bevezetés: A legális szerhasználat az emberiséggel egyidős, ám folyamatosan változik. A droghasználat és annakelfogadottsága az elmúlt 10 évben is jelentősen átalakult. Célkitűzés: Empirikus kutatásunkban azt kívánjuk vizsgálni, hogy a fizikailag aktív serdülőket milyen egészségmagatartási mintázat jellemzi. Arra keressük a választ továbbá, hogy jelenleg milyen mértékű a szerhasználat a fiatal sportolók körében, és kíváncsiak va gyunk a primer prevenció hatékonyságára is. Hangsúlyosan szeretnénk meg- vizsgálni a mentális beavatkozások eshetőségét, annak érdekében, hogy a fiatalok a megfelelő önértékeléssel ésegészségtudatos magatartással rendelkezzenek és ne elégedjenek meg a fizikai aktivitás lehetőségével, mivel az önmagában nem elegendő egészségük megtartásához. Anyag és módszer: Kutatásunk cél- csoportja a Nyugat-Dunántúl különböző térségeiben élő, Győr különböző középfokú oktatási intézményiben tanuló 15-19 éves serdülő korosztály, akik rendszeresen és versenyszerűen, illetve olyan társaik, akik csak hobbiszinten sportolnak. Keresztmetszeti vizsgálatunk egy pilot kutatás, amit kérdőíves adatfelvétellel végeztünk (N=151). Eredmények: A felmértek többségébe 5-7 éves korban kezdett el sportolni (57%). Étkezésüket az egészségtudatosság jellemzi (34,9%), rizikómagatartásukat vizsgálva pozitívnak tekinthető, hogy 55,3% még nem próbálta ki a dohányzást. Első alkohol fogyasztásuk hozzávetőleg 14 (24,3%) és 15 (25,0%) éves korban volt. Az energiaitalfogyasztás viszont nagy mértékben jellemzi a sportolókat, akik kevésbé, vagy egyáltalán nem tartják veszélyesnek annak használatát. Megbeszélés és következtetések: A sportoló középiskolás fiatalok körében is jelen a szerhasználat (legális és illegális egyaránt). Ezért fontos feladatunknak tartjuk a kutatásunkban a feltárt tényadatok megismertetését az iskolával, szülőkkel, edzőkkel, sportegyesületekkel, szakemberekkel egyaránt.