MENNYIT ÉR A SZEXEDUKÁCIÓ? A SZEXEDUKÁCIÓ JELENLEGI KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON - Zsoldos, Márta; Pusztafalvi, Henriette (Sport- és Egészségtudományi füzetek, 2025)
Bevezetés, célkitűzés: Jelen tanulmány a magyarországi szexedukáció jelenlegi helyzetét vizsgálja, rávilágítva annak hiányosságaira és társadalmi következményeire. Bár jogszabályi szinten a gyermekek szexuális nevelésének támogatása biztosított, a gyakorlati megvalósítás elmarad a várakozásoktól, az iskolákban és a családokban egyaránt. Az oktatási intézményekben a pedagógusok képzetlensége és a jogi keretek korlátozásai miatt a szexuális nevelés nem egységes, nem hatékony, illetve sokszor nem is valósul meg. A szülők gyakran nem nyújtanak megfelelő iránymutatást a gyermekeknek, akik így az interneten található, nem mindig megbízható információkra támaszkodnak. Ez hozzájárulhat a szexuális úton terjedő betegségek, nem kívánt terhességek, valamint párkapcsolati problémák gyakoribbá válásához. A szerzők javaslatokat fogalmaznak meg a szexedukáció fejlesztésére, kiemelve a pedagógusok és az egészségügyi szakemberek képzésének fontosságát, a társadalmi konszenzus szükségességét, valamint az iskolai oktatás megerősítését.