„GAME ON”: HOGYAN ÉLNEK ÉS SPORTOLNAK AZ E-SPORTOLÓK? – KÜLÖNBSÉGEK ÉS HASONLÓSÁGOK AMATŐR ÉS PROFI E-SPORTOLÓK EGÉSZSÉGMAGATARTÁSÁBAN - Cselik, Bence; Hunyadi, Kimberli (Sport- és Egészségtudományi füzetek, 2025)
Absztrakt Bevezetés, célkiűzések: A kutatás célja az e-sportolók egészségmagatartásának feltérképezése, különös tekintettel a fizikai aktivitás, táplálkozás, alvás és szubjektív egészségkép szokásaira. A vizsgálat arra törekedett, hogy a különböző szinten játszók szokásainak összehasonlításával átfogó képet adjon a hazai e-sportolók életmódjáról, mely későbbi kutatások alapjául szolgálhat. Anyag és módszer: A keresztmetszeti vizsgálat egy anonim önkitöltős kérdőíven alapult, melyet 18 év feletti, hobbi-, amatőr- és profi e-sportolók töltöttek ki (n=340). A mintavétel kényelmi alapon történt 2024 november és 2025 január között. Az adatokat leíró statisztikai módszerekkel és khi-négyzet, valamint kétmintás t-próbákkal elemeztük. Vizsgáltuk a heti e-sporttal töltött idő és a BMI, sportolási szint, alvásidő közötti kapcsolatokat. Az étkezési és folyadékfogyasztási szokásokat a hazai átlaghoz és nemzetközi ajánlásokhoz viszonyítottuk. Eredmények: A válaszadók többsége férfi (238 fő), és leggyakrabban hobbiszinten játszanak (144 fő). A heti e-sporttal töltött idő negatív korrelációt mutatott a BMI-vel (p=0,044), a sportolási aktivitással (p=0,037), valamint az alvásidővel (p=0,0029). A 18–34 évesek körében mindkét nem alatta marad a napi ajánlott zöldség-gyümölcsfogyasztásnak (nők: 33,46%, férfiak: 21,82%). A napi folyadékbevitel is elmarad az EFSA ajánlásaitól (nők: 43,61%, férfiak: 41,26%). Következtetések: Az eredmények rámutattak arra, hogy az e-sportolók egészségmagatartása számos kihívást rejt. A kutatás megalapozhatja a további vizsgálatokat, és felhívja a figyelmet az egészségtudatosság erősítésének szükségességére az e-sport világában.