PROGRAM ÉS A MÓDSZERTANI KÖZPONT ISMERTETŐJE - Rátgéber, László (Sport- és Egészségtudományi füzetek, 2025)
A Magyar Kormány döntése értelmében, a kosárlabda sport-ágban a Módszertani Központ szerepét a Rátgéber kosárlabda Akadémia tölti be, amely 2021. január 1-jén kezdte meg működését. A Módszertani Központ elsődleges célja a tehetséggondozás, a sportolói elitképzés és a nevelés a lehető legmagasabb szakmai színvonalon valósuljon meg. Ennek érdekében a hazai sportakadémiáknak és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének konstruktívan együtt kell működnie. „Az utánpótlás-nevelésben a képzési struktúrát olyan mederbe kell terelni, ami megfelel a 21. század követelményeinek. E cél eléréséhez szükséges az együttgondolkodás, a közös irány és út kijelölése, amely lehetővé teszi a színvonal és a minőség emelését. Ehhez szürkeállományra van szükség, amit a sportakadémiák képviselnek! A Módszertani Központ vezetésével olyan értékbázist kell ki-alakítani, olyan irányvonalakat kell meghatározni, amelyek a teljes utánpótlás-nevelést jó irányba viszik.”