„HIGH PERFORMANCE CENTER” A FELSŐOKTATÁSBAN ÉS AZ ÉLSPORTBAN - Rátgéber, László (Sport- és Egészségtudományi füzetek, 2025)
Az elmúlt néhány évtizedben hatalmas változások zajlottak le az edzői szerepfelfogással, valamint a feladatokkal is az egyéni- és csapatsportágakban egyaránt. Korábban evidens volt az omnipotens, klasszikus rendszerszemlélettel rendelkező edző képe, az edzők egy személyben értettek mindenhez, a technikai, taktikai, erőnléti, mentális felkészítéshez, a rehabilitációhoz, valamint a menedzsmenthez is. A tudomány és a technológia fejlődésével azonban ez a szerep jelentősen átalakult, a sikeres edző már nem a polihisztor vezetőedző, hanem az edzéstechnológiák menedzsere, aki egy interdiszciplináris szakmai stábbal dolgozik. Az utóbbi években hazánkban létrejött sportágspecifikus módszertani központok egyik fő feladata az volt, hogy építsenek ki szoros együttműködést a sporttudományi felsőoktatási intézményekkel, mely elősegíti a hazai edzéstudományi és nemzetközi sportágspecifikus, komoly elméleti, tudományos és gyakorlati szakemberek kooperációját.