Elfolyó és elfogyó vizeink nyomában? - András, Burján (POLARITIES, 2021)
Kákai László és Glied Viktor hiánypótló kötete napjaink különösen aktuális témáját kutatja és tárja fel az érdeklődő olvasók számára az egyes tanulmányokon keresztül. A mű témája döntően a globális klímaváltozás valós problémája, ami egyre inkább életünk velejárójává válik. Ennek megfelelően tárgyalja a könyv, hogy a klímaváltozás káros környezeti és természeti hatásainak enyhítése, a negatív folyamatok megállítása, a következmények elhárítása, a megoldandó kérdésekre adandó optimális válaszok megtalálása mára mindannyiunk közös ügye és felelőssége. Az „Elfolyó és elfogyó vizeink nyomában - Vízproblémák Közép Európában és a Balkánon” című kötet 2021. novemberében a Pécsi Tudományegyetem BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének kiadásában jelent meg. Az összefoglaló kötet nyolc különálló tanulmányt tartalmaz, amelyek mindegyike a víz funkciójával, minőségével és mennyiségével összefüggő kihívásokat és az ezekre adandó megoldásokat kutatják. A nyolc elemzés szerteágazó, széles spektrumú képet nyújt a témában az olvasó számára.