Helyzetértékelések

A menüpont a „Helyzetértékelések” rovat cikkeit tartalmazza. A rovat elemzései elérhetők a folyóirat archívumában is.

Schmidt, Andrea: A VARSÓI FORRÓ ŐSZ – A LENGYEL ABORTUSZTÖRVÉNY ÉS UTÓÉLETE

Összefoglaló

Lengyelország Alkotmánybírósága 2020. októberében módosította az abortuszról szóló törvényt. Ezt követően országszerte tüntetések kezdődtek, az érintett nők mellett a társadalom különböző csoportjai felvonulásukkal tiltakoztak. A megmozdulás aláásta a kormányzó Jog és Igazságosság párt tekintélyét. A tiltakozások, amelyek a COVID-19 járvány árnyékában kerültek megrendezésre a kormány és a lengyel katolikus egyház összefonódása elleni tiltakozásként is értelmezhetők, miközben az járványkezeléssel szembeni elégedetlenséget is igyekeztek kifejezni. Jelen dolgozat célja az okok feltárása, elemzése, a lengyel belpolitikai viszályok bemutatása.

Kulcsszavak: kormányzás, egyház, abortusztörvény, alkotmányosság

A teljes elemzés innen letölthető.

 

Korábbi helyzetértékeléseink:

VÖRÖS, Zoltán – CALLAHAN, John: US PRESIDENTIAL ELECTION 2020 – A PRE-ELECTION REPORT

Abstract 

The quick analysis deals with the upcoming US Presidential election. First we are going to start with the not so traditional pre-election period and the still ongoing debates about the electoral system. Not just the fact we have to highlight, that it is an indirect election, but also the case of early votes, that because of the pan-demic many states offered a (wider) possibility for their citizens to cast their ballots ahead of the election day. After we are going to look into the polls and the swing states to be able to understand the recent forecasts and see, who has a bigger chance to be the President of the United States of America for the upcoming four years.

Keywords: US Presidential election, US, election, Trump, Biden, campaign

Download the full report from here. (Only English version is available/Csak angol nyelvű verzió elérhető!)

 

KACZIBA, Péter: Törökország fekete-tengeri gázfeltárásai – Lehetőségek, korlátok és regionális vonatkozások

Összefoglaló

2020. augusztus 21-én Recep Tayyip Erdoğan török elnök nagy mennyiségű földgáz feltárását jelentette be. A Fekete-tenger alatt található lelőhely a közölt adatok szerint körülbelül 320 milliárd köbméter gázt tartalmazhat, amely Törökország gázfogyasztását 7-8 évig biztosíthatja, importfüggőségét pedig csökkentheti. Törökország tengeri és energetikai stratégiájával összhangban kiemelt jelentőséget tulajdonít a felfedezésnek, Erdoğan elnök pedig már 2023-ban megkezdené a Sakarya gázmező kiaknázását. Noha a török kormány hivatalos jelentései további sikeres feltárásokat helyeztek kilátásba, egyes szak-értők szkeptikusabban nyilatkoztak és a török felfedezést technikai és politikai okok miatt is árnyalták. Az elemzés a gázfeltárás részletein, illetve regionális kontextusain túl ezekre az aggályokra is kitér, a konklúzióban pedig röviden érinti a felfedezés nemzetközi vonatkozásait és magyar lehetőségeit.

Kulcsszavak: Kelet-Mediterráneum, Törökország, energetika, offshore gázfeltárások, görög-török konfliktus

A teljes elemzés innen letölthető.

 

Szerzőknek:
A Pólusok folyóirat lehetőséget biztosít rövidebb elemzések megjelentetésére, aktuális események értékelésére. A helyzetértékeléseket a folyóirat tematikájához kapcsolódóan, aktuális kül- és belpolitikai témákban várjuk. A rovatba szánt írásokat folyamatosan közöljük, de a lapszámokba integráljuk és honlapunkon jelenítjük meg. Az írásokat bírálók ellenőrzik, a végső megjelentetésről a főszerkesztő dönt tematikai és minőségi ismérvek alapján. Az elemzések terjedelme minimum 15000, maximum 30000 karakter lehet, szóközökkel és felhasznált irodalommal együtt. A formai elvárásokkal kapcsolatban a Szerzői útmutató menüpont alatt tájékozódhatnak. A rovatba szánt írásokat honlapunkon keresztül, a „Helyzetértékelések” rovathoz rendelve töltsék fel.