A foglalkoztató társadalombiztosítási kifizetőhelyi feladatainak rendezése – a biztosított részére járó ellátás kifizetése - Gergely, Katalin (Pécsi Munkajogi Közlemények, 2026)
A tanulmány célja bemutatni, hogy egy társadalombiztosítási kifizetőhelyként működő foglalkoztató fizetésképtelensége, munkajogi és társadalombiztosítási kötelezettségeinek megsértése társadalombiztosítási szempontból milyen veszélyeket hordoz magában. Továbbá a tanulmány részletesen kifejti azt a jogi hiátust, miszerint jogalkotással lenne kezelhető, ha a társadalombiztosítási kifizetőhely kötelezettségeinek nem tesz eleget és majd a hatóság hosszas eljárása során megszünteti e minőségét, akkor visszamenőleg is indokolt legyen az ellátások kifizetésének teljesítésének vizsgálata és ennek elmaradása esetén a törvény alapján történő kifizetés a (volt) biztosítottak részére. De lege ferenda javaslattal él a tanulmány a megfelelő eljárás megvalósítása céljából, amely a biztosítottak érdekét és jogait szolgálná.