A közérdekű önkéntes tevékenység és a közösségi szolgálat szerepe és szabályai a 18 év alatti fiatalok vonatkozásában - Báles, Máté (Pécsi Munkajogi Közlemények, 2026)
Az önkéntes munka több formában megjelenik a 18 év alattiak foglalkoztatásában mind hazai, mind nemzetközi szinten. Tanulmányomban két fontos jogintézményt vizsgálok a célcsoportként megjelölt 18 év alatti önkéntesek vonatkozásában, a közérdekű önkéntes tevékenységet, valamint a közösségi szolgálatot. Kutatási módszerként a jogösszehasonlítás és a jogszabályelemzés módszerét alkalmazom. Célom annak bemutatása, hogy a hazai jogi szabályozás megfelelő védelmet nyújt-e a 18 év alatti foglalkoztatottak részére, illetve megfelel-e a vonatkozó nemzetközi szabályozásnak. Külön elemzés tárgyát képezi az önkéntes tevékenység vonatkozásában az alsó korhatár vizsgálata. Tanulmányomban nagy hangsúlyt fektetek a közérdekű önkéntes tevékenység és a közösségi szolgálat közötti fogalmi és szabályozási különbözőségek vizsgálatára. Megállapításom szerint a közérdekű önkéntes tevékenység tekintetében a hazai szabályozás megfelelő védelmet biztosít a fiatal foglalkoztatottak részére. A közösségi szolgálat vonatkozásában azonban szükséges lenne a tevékenységet a szervezett munkavégzés fogalmának körébe emelni, így biztosítva a kiskorú közösségi szolgálatot teljesítő tanulók megfelelő védelmét.