A hajléktalan személy a szociális ellátórendszerben - Berke, Gyula; Herke-Fábos, Katalin Barbara (Pécsi Munkajogi Közlemények, 2026)
A szociális ellátórendszert három pillér alkotja: a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételére alapszolgáltatás és szakosított (intézményi) ellátás keretében nyílik lehetőség. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a hajléktalan-ellátás helyét alapvetően a személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében jelöli ki. A tanulmány célja a hajléktalan-ellátási formák bemutatása az alap és szakosított ellátási formák rendszerében, kitérve a szociális munka szerepére és a szociálpolitikai alapelvekre. A téma feldolgozása elsősorban normatív megközelítést igényel és a szakirodalom feldolgozására támaszkodik. A tanulmány keretében vizsgáljuk a szociális munka és a hajléktalan-ellátás összefüggéseit. A tanulmány áttekinti a hajléktalan személy társadalombiztosítási jogállásának jellemzőit is, különös tekintettel az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének kérdéseire. A tanulmányt lezáró következtetésben a professzionális szociális munka jelentőségét hangsúlyozzuk.