A Tomory Lajos Múzeum gyűjteménye az oktatásban, az oktatási gyűjtemény a múzeumban - Heilauf, Zsuzsanna; Jásperné Nagy, Melinda; Pápai, Tamás László (Per Aspera ad Astra, 2025)
A Budapest százezres XVIII. kerületében működő Tomory Lajos Múzeum gyűjteménye már a megszületésétől foglalkozott oktatástörténettel. Az alapító iskolaigazgató, Tomory Lajos 1956-ban határozta el, hogy tanítványaival összegyűjti XVIII. kerületi iskolája környezetében lévő régi használati tárgyakat, iskolai eszközöket. Nagy álma volt, hogy a gyűjteményére alapozva létrejöjjön egy pedagógiai múzeum, melynek érdekében élénk közéleti és kutatótevékenységet fejtett ki. Időközben az oktatási mellett helytörténeti profillal kibővült gyűjteményét, amelyet iskolai szekrényekben, pincékben tudott csak elhelyezni, 1981-ben felajánlotta a XVIII. kerületnek, amely 1987-től biztosít helyszínt és szervezetet az egyre gyarapodó anyagnak. Az alapító és a közgyűjtemény már a kezdetektől fontosnak érezte bemutatni időszaki és állandó kiállításokon a kerületi oktatás múltját, 1985-től szinte folyamatosan van a témában állandó kiállítás – különböző helyszíneken. A pedagógiai és helytörténeti anyagra támaszkodva a kezdetekről tartunk a kerületi iskolásoknak tárlatvezetéseket, nagysikerű múzeumpedagógiai foglalkozásokat, készítünk közös kiállításokat. Az oktatástörténeti anyag mellett a múzeum látványtárának tematikus anyaga is az alapító oktatást segítő koncepciója alapján állt össze, a korábbi tematikus gyűjtések és raktári bemutatás alapján, ehhez is többféle múzeumpedagógiai programunk kapcsolódik. Jelenleg a Tomory Lajos Múzeum önálló intézményként (egy több mint 150 éves villaépületben) működik, több kiállítóhelye is van. Az oktatási anyagot, amely népszerű a kerületi alsó és középfokú intézmények iskolai csoportjai számára, a településtörténeti állandó kiállítás részeként is folyamatosan bemutatjuk, de – egy jelenkorkutatási projekttel kiegészítve – egy nemrégiben nyílt nagyobb időszaki kiállításon is közzétesszük a raktárban tartott oktatástörténeti anyagot, tematikus egységekben.