A pécsi egyetemi tanárok részvétele a helyi egyesületi életben a két világháború között - Raposa, Vivien Kitti (Per Aspera ad Astra, 2025)
A Horthy-korszakban az Erzsébet Egyetem oktatói egyaránt részt vettek országos és helyi egyesületek munkájában. Részvételük intenzitása, valamint az, hogy milyen szervezetekhez csatlakoztak, karonként és egyénenként eltérő volt. Jelen tanulmány annak jár utána, mi motiválta az oktatókat az egyesületi tevékenységekben való részvételre, milyen intézményi kapcsolatokkal rendelkeztek, hogyan oszlottak meg felelősségi köreik a nemzetközi és regionális szintek között, milyen diszciplináris eltérések figyelhetők meg a bölcsészettudományi, orvostudományi és jogi kar oktatói között, valamint miként egyensúlyoztak a tudományos kutatás és az egyesületi szerepvállalás metszéspontján. Pécsett az oktatók gyorsan bekapcsolódtak a város közéletébe, és sokrétű szerepet töltöttek be a helyi kulturális, társadalmi és sportegyesületekben. Az egyesületi tagság azonban nem minden esetben járt együtt tényleges munkavégzéssel vagy elkötelezett részvétellel. Előfordult, hogy tudományos szakterületük megkövetelte a csatlakozást, míg máskor kezdeményezőként léptek fel – különösen, ha vezető szerephez jutottak. Ily módon hozzájárultak Pécs kulturális fejlődéséhez, élénkítették a megyeszékhely turizmusát, oktatási szerepet vállaltak, szórakozási lehetőségeket teremtettek, és emelték a város hírnevét, presztízsét.