Szórakozik az elit: az autós túraversenyek kezdetei Magyarországon (1909–1912) - Baráth, Katalin (Per Aspera ad Astra, 2025)
A 20. század elején a túraautó-versenyek a szabadidő eltöltésének olyan formáját jelentették, amelyet csak kevesen élvezhettek. Ez azonban nem okozott problémát a Magyar Autóklub arisztokrata vezetésű tagsága számára. A klub 1912-ben hirdette meg első hazai túraautó-versenyét azzal a céllal, hogy összehasonlítsa az autók megbízhatóságát, valamint népszerűsítse a legfeljebb húsz lóerős kisautók használatát. A versenyek során azonban a „motorizációs elit” – amely az országjáró utazások révén gyakorlatilag kisajátította, illetve visszafoglalta a tájat – egyértelműen elkülönült az utakon őket üdvözlő emberektől. Az autótulajdonosok szemében ezek az emberek inkább akadályt vagy látványosságot jelentettek, semmint potenciális autórajongókat. Ha a nézők mégis vonzó szórakozási formát fedeztek fel az autóversenyzésben, az leginkább annak volt köszönhető, hogy testközelből csodálhatták meg az elitet és annak életmódját – mintha egy vándorkiállítás részesei lettek volna. Így az autókedvelő elit, amely a történelmi-politikai, gazdasági és mérnöki felső rétegekből állt, maga is látványossággá vált. Borítókép: Fortepan / Tarján Emmi