A magyarországi polgári nőmozgalom és Erzsébet királyné - Fedeles-Czeferner, Dóra (Per Aspera ad Astra, 2025)
Írásomban a magyarországi polgári nőmozgalom fejlődésének fordulópontjait mutatom be Erzsébet királyné korában, pontosabban az 1840-es évek végétől az 1890-es évek közepéig. A kérdéskör bemutatásához elengedhetetlen azon politikai, gazdasági és társadalmi változások vázolása a tanulmány elején, amelyek a 19. századi nőmozgalom történetét alapvetően befolyásolták. Ezt követően a nőmozgalom polgári szárnya fejlődésének főbb állomásait ismertetem. Munkám második felében ezekre támaszkodva reflektálok Erzsébetnek a magyarországi polgári nőszervezetekkel kialakult kapcsolatára konkrét példákon keresztül. A fentiek mellett érvelek amellett, hogy a királyné nyomon követte és különböző eszközökkel támogatta számos nőegyesület tevékenységét. Forrásként a polgári nőszervezetekhez és az általuk üzemeltetett intézmények kiadványaira, és más időszaki sajtótermékekre támaszkodtam. Fotó: Wikipedia