Élethelyzetek a Morgenstern/Marczali család levelezéséből (1875–1877) - Huszár, Mihály (Per Aspera ad Astra, 2025)
A tanulmány Marczali Henrik családi kapcsolatait árnyaló, a testvéreitől és sógorától fennmaradt levelezésről és egy rokonával 1971-ben készült visszaemlékezésről szól. Az 1875 és 1877 között született levelekben a nővére, Janka (1854–1925), a két húga, Regina (1858–1926) és Gizella (1860–1886), valamint Janka férjének, Berger Miksa (1851–1927) gondolatai olvashatóak. Megelevenednek bennük a testvéri kapcsolatok, megismerhetőek a lakóhelyről szóló adatok, sőt a zsidó vallással kapcsolatos megjegyzések is előkerülnek. Marczali Henrik Emlékeim című önéletírásához képest az a jelentőségük, hogy a Morgenstern-Marczali család akkori viszonyairól és a lakókörnyezet miliőjéről közvetlenül szólnak hozzánk. Különös jelentősége még a leveleknek, hogy a leendő történetíróval együtt szintén ösztöndíjjal Berlinben és Párizsban tanuló Simonyi Zsigmondhoz (1853–1919) is szól néhány. Az 1971-ben Marczali unokahúgával készített rövid visszaemlékezés soraiban a marcali családjában az idős történészről megőrződött emlékeket olvashatjuk.