Az Erzsébet Tudományegyetem épített öröksége - Méreg, Martin (Per Aspera ad Astra, 2024)
Az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezése ügyében a megfelelő épületek kiválasztása és átadása volt az egyik legfontosabb kérdés. A tervezés 1921–1922-ben zajlott, majd az épületek átalakítása, berendezése és a tényleges költözés következett 1922–1924 között. Mivel új campus és egyetemi épületek építésére nem volt lehetőség, az egyetemet kilenc nagyobb és több kisebb épületben helyezték el a városi térben szétszórva. Ez a szórt elrendezés mind a mai napig hatással van az egyetem és a város térbeli fejlődésére. A fejezetben funkciójuk szerint tekintjük át az egyetem épületeit, kitérve azok előtörténetére, a költözés körülményeire és későbbi használatukra.