Az Erzsébet Tudományegyetem ünnepi, tudományos és kulturális eseményei - Dezső, Krisztina; Méreg, Martin; Pálmai, Dóra; Polyák, Petra (Per Aspera ad Astra, 2024)
Az egyetemi naptár bővelkedett az oktatás-kutatás hétköznapi tevékenységeit megtörő ünnepi alkalmakban. A tanév ünnepélyes megnyitása és lezárása, az eredményes munkát bizonyító doktoravatások vagy éppen a prominens pártfogókat ünneplő díszdoktoravatások stb. a közösség életének kitüntetett eseményei voltak, az összetartozás élményét nyújtották. Az ünnepek és a mindennapi oktatómunkán túlmutató tudományos, kulturális rendezvények, programok egy szűkebb-tágabb egyetemi közösség tagjainak találkozópontjai voltak, melyek lehetőséget kínáltak az egyéni és intézményes teljesítmények megvitatására, a tagok közti hierarchia szimbolikus megjelenítésére, a közösség stabilitásának megerősítésére. Kiemelt ünnepi esemény volt a névadó királyné névnapján, november 19-én tartott Erzsébet napi megemlékezés, amelyen az előző évben elhunyt jeles professzorokról és a világháború hősi halottairól is megemlékeztek. 1921-ben alakult meg az Erzsébet Egyetem Barátainak Egyesülete, melynek célja az volt, hogy támogatókat, és ezáltal anyagi forrásokat is biztosítani az egyetem számára. Az Erzsébet Tudományegyetem a hallgatóság mellett a nagyobb közönség számára is igyekezett elérhetővé tenni az egyetemi kutatások eredményeit ismeretterjesztő előadások formájában. Több egyetemi intézmény is szervezett ilyen programokat: ezek között az egyetem Tudományos Szövetsége, a magántanárok Ad Astra előadássorozata, a Kisebbségi Intézet kultúrnapjai vagy a Maurinum blokkelőadásai a legfontosabbak. Az Erzsébet Tudományegyetem tovább 1934 és 1947 között nyári egyetemet szervezett Keszthelyen, melynek célja az volt, hogy a külföldi ifjúsággal is megismertessék hazánk kulturális értékeit, illetve a magyar diákok tudjanak külföldi társintézmények hallgatóival szakmai és emberi kapcsolatokat kiépíteni. A nyári egyetem kiemelt profilja a Pannonia kutatás volt.