Prinz Gyula Pécsett - Dövényi, Zoltán (Per Aspera ad Astra, 2023)
Prinz Gyula (1882–1973) több szempontból is sajátos helyet foglal el a hazai geográfiában. Ezek közül nem a legfontosabb ugyan, de témánk miatt említést érdemel, hogy professzorként ő tanított a legtöbb egyetemen, illetve egyetemi városban. 1918 márciusában lett egyetemi tanár a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetemen. Mivel azonban a trianoni országcsonkítás következtében koronázó városunk az országhatáron kívülre került, az egyetem ideiglenesen Budapesten folytatta működését, így Prinz Gyula is itt folytatta professzori ténykedését. Az Erzsébet Tudományegyetem 1923-ban került Pécsre, s jött vele Prinz professzor is. 1940 őszén újabb váltás, Pécsről átkerült Kolozsvárra. Itt alig melegedett meg, amikor négy évvel később már Szegeden folytatta működését és innen ment nyugdíjba 1958-ban, 76 évesen. A jelen tanulmány elsődleges célja Prinz Gyula Pécsett töltött 17 évének néhány szempont alapján történő bemutatása. Amire egyáltalán nem vállalkozunk, az a professzor tudományos munkásságának bemutatása és értékelése. Erre már csak azért sem vállalkozhatunk, mert Prinz hatalmas életműve nemcsak a geográfiát, hanem a földtudományok számos más területét is átfogta, de legalábbis érintette. Teljes joggal lehet őt az utolsó magyar geopolihisztornak nevezni.