Felfedezés és elhelyezés. Tanulságok Dulovits Jenő fotóművész-feltaláló életművének feltárásakor - Fejér, Zoltán György (Per Aspera ad Astra, 2022)
Dulovits Jenő (1903–1972) tanár, fotóművész, szakíró és feltaláló a magyar fotótechnika-történet egyik legfontosabb, világhírűnek mondható alkotója. 1936–1959 között megjelent magyar, német, francia, cseh, holland és orosz nyelvű könyveinek rokonszenves fotói és szöveges tartalma miatt a hazai és európai amatőr fényképészek ezrei követték képkészítéssel kapcsolatos útmutatásait. Ezek legnagyobbrészt a téma ellenfényes megvilágítására és a lágyított képi rajzra vonatkoztak. A találmányain és szabadalmain alapuló műszaki megoldások egy része, így például a lágyító előtétlencse (DUTO) és az általa megtervezett fényképezőgép (DUFLEX) nevét hordozta és ezek az egész világon ismertté tették őt. A szerző húszévnyi munkáját foglalta össze tanulmányában. 2001-től szisztematikus alapossággal megismerte és feltárta Dulovits Jenő életét. Ehhez a szekunder adatokon túl levéltári kutatásai során megszerzett primer adatokat is felhasznált. Egy rokon megtalálása után megkapta Dulovits megmaradt személyes dokumentumait és iratait. Így olyan mennyiségű hiteles adat állt rendelkezésére, amiből már megírhatta és 2003-ban meg is jelentethette az életrajzot. Könyvekben, újságcikkekben és több kiállításon is közzétette az összegyűjtött anyagot. Ezeket a dokumentumokat 2019-től napjainkig különböző hazai közgyűjteményeknek, könyvtáraknak és múzeumoknak több részletben adta át, így biztosítva azt, hogy azokhoz a későbbi nemzedékek is hozzáférhessenek. A közzétételt az is indokolja, hogy a leírt eljárás/módszer annak típusossága miatt máskor, máshol és más személlyel kapcsolatban is alkalmazható. Kép forrása: A szerző felvétele.