A fotografikus képi struktúra alkotói és jellemzőik – 20. századi családi fényképek példáin keresztül - Terendi, Viktória (Per Aspera ad Astra, 2022)
A privát fényképek olyan összetett médiumként értelmezhetők, amelyek a valóságként elfogadott közeg és a benne adott pillanatban megvalósult aktivitásoknak csak egy részletét metszik ki, mégis mindezek látható szegmenseinek, széles spektrumát képesek rögzíteni. A hozzájuk kapcsolódó, elbeszéléssé formált emlékek pedig mindezeket olyan további információkkal egészítik ki, amelyek a képi tartalom belső összefüggéseit, az ábrázolt szituáció értelmezését, valamint annak tágabb kontextusát világítják meg. A fotókhoz tapadó tartalomegyüttes tehát rétegzett. A tanulmány célja, hogy az explicit tartalmi réteget, azaz a felszíni vizuális információegyüttest alkotóelemeire bontsa, és szisztematikusan elemezze annak érdekében, hogy feltáruljanak a mélyebb tartalmi rétegek értelmezését befolyásoló tulajdonságaik. Ahhoz, hogy a kétdimenziós látványelemmé formált idő, tér, személyek és események fontosabb jellemzőit áttekintse a szerző, az életmódváltozáshoz kapcsolódó vizuális etnográfiai kutatásának több mint kétezer családi fotóból álló forrásanyagát veszi górcső alá. Kép forrása: AI fotógyűjteményéből