A fénykép és a film szerepe az első világháború utáni nemzetközi humanitárius akciókban - Perényi, Roland (Per Aspera ad Astra, 2022)
Az első világháború és a háborút követő forradalmak okozta politikai káoszban Magyarország a humanitárius katasztrófa szélére sodródott. Az ország vezetése hamar belátta, hogy saját erőből nem sikerülhet a krízis megoldása. Az úgynevezett koncentrációs kormányt vezető Huszár Károly miniszterelnök felismerte, hogy az általa meghirdetett segélyakció csak akkor lehet hatásos, ha a nemzetközi közösség számára bemutatják az országban uralkodó állapotokat. Ennek érdekében számos felvilágosító előadás, kiadvány és cikk született. Ez a humanitárius összefogás érdekében végzett propaganda egyúttal a külpolitikai elszigeteltségből való kitörésben is segítette Magyarországot. A válságos időszak a gyermekek számára jelentette a legnagyobb megpróbáltatást. Nem véletlen, hogy az első világháború utáni jótékonysági propaganda döntően a gyermekek megsegítésére irányult. A háborús megpróbáltatások iránt kialakuló nemzetközi figyelem egyúttal a gyermekek szenvedésének fokozott vizuális reprezentációját is eredményezte. Tanulmányomban az 1920-as évek elején a több alkalommal meghirdetett jótékonysági akciók kapcsán keletkezett, jelentős részben az úgynevezett gyermekvonat-akciókhoz kapcsolódó felvilágosító, egyben propagandacélokat is szolgáló fotográfiákat mutatom be. Az első világháború folyamán egyre népszerűbbé vált a nagyvárosi populáris kultúra legújabb műfaja, a mozi. A mozgóképben hamar felfedezték a propagandisztikus lehetőségeket is, így már az első világháború idején használták a hadviselő felek a mozit a nézőközönség mozgósítására. A filmnek ez a funkciója a háború utáni időszakban is megmaradt, esetünkben azonban sokkal inkább a vesztesek oldalán álló Magyarország kilátástalan helyzetének minél szélesebb körben történő bemutatására szolgált. Tanulmányom második felében ilyen, a háborút követően keletkezett, a nemzetközi közösség támogatását elnyerni célzó, jórészt ugyancsak a gyermekvonat-akciókhoz kapcsolódóan készített propagandafilmeket mutatok be. Kép forrása: Müllner János. BTM Kiscelli Múzeum, Fényképtár.