„Emlékeink tárháza”: Online helytörténeti fotógyűjtemény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen - Batalka, Krisztina (Per Aspera ad Astra, 2022)
A tanulmány a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltárában található fotógyűjteményt mutatja be. Részletesen kitér a fotóállomány összetételére, a fényképek készítésének céljaira, valamint az egyetemi és a magánforrásból származó fényképek leírásának és feldolgozásának nehézségeire. Ismerteti a fotók további gyűjtésével és (online) közzétételével kapcsolatos szempontokat, hangsúlyozva a topotékák mint közösségi építésű helytörténeti fotógyűjtemények szerepét. Az írás felvillantja, hogy a fotók vizuális forrásként hogyan tudnak hasznosulni az egyetemtörténet-írással foglalkozók vagy más kutatási területeket művelők, illetve az egyetem és polgárai számára. Fotó: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltár