Megmaradva-megújulva : Az egyházi-felekezeti könyvtárak helyzete, feladatai a 21. század elején - Ásványi, Ilona (Per Aspera ad Astra, 2018)
Minden könyvtártörténettel foglalkozó tudja, hogy az egyházi-felekezeti könyvtárak az egyik legrégibb könyvtártípus, hiszen az írásbeliség kezdetén könyvtára valamely egyházi, illetve világi méltóságnak vagy közösségnek volt. Ugyancsak ismeretes a magyarországi egyházi-felekezeti gyűjtemények sorsa a „magyar történelem zivataros századaiban”. Dolgozatunk célja, hogy rámutasson néhány, az egyházi könyvtárakban az elmúlt 25 évben történt változásra, és rövid helyzetképet adjon napjainkról. Ezért történetükből csak a 20. század második felére, az 1948, illetve az 1950 utáni sorsukra utalunk. Fotó: THECA