Eszéki magyar iskolák az Osztrák–Magyar Monarchia idején - Njari, Denis (Per Aspera ad Astra, 2025)
A tanulmány a 19. század végén Eszéken a Magyar Királyi Államvasutak által alapított első magyar nyelvű elemi és felső népiskola működésének időszakát öleli fel. A munka magyar és horvát levéltári forrásokon, illetve a kortárs sajtó azon cikkeinek összehasonlításán alapul, amelyek a szóban forgó iskolákról és a hozzá kapcsolódó eseményekről szólnak. Figyelmet fordít az iskola szerepére és jelentőségére a magyar nyelv és kultúra népszerűsítésében az Eszék magyarok és a környékbeli magyarság körében is. Mivel az iskola a zűrzavaros magyar–horvát viszonyok idején működött, elemzi annak politikai és társadalmi hatásait a horvát lakosságra is. A dolgozat arra törekszik, hogy hozzájáruljon a történelmi és kulturális kontextus megértéséhez az eszéki magyar kisebbség vonatkozásában, valamint rámutasson azokra a komplex elvárásokra, amelyeket az iskolával szemben támasztottak. Ezek szerint úgy kellett betöltenie a központi magyar nemzeti intézmény szerepét Eszéken, hogy közben, a horvát lakosság ne érezze magát veszélyeztetve annak működése miatt.