Az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet digitális gyűjteményei – ritka kincsek virtuális „tárháza” - Ungvári, Zsuzsanna (Per Aspera ad Astra, 2025)
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán működő Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet térképtára a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Az 1954-ben létesített – akkor még csak – könyvtárat Dr. Irmédi-Molnár László hívta életre azzal a céllal, hogy biztosítsa a tanszék oktatói és hallgatói számára a szükséges szakirodalmat és térképanyagot. A könyvtár szerkezete, funkciója és felépítése 70 év alatt számos változáson ment keresztül, melynek rövid áttekintését adjuk a cikkben, egészen addig a pontig, amíg 2023-ban létrejött az archívum, amely gyűjteményünk régebbi darabjait őrzi. Az archívum ad otthont a régi térképeinknek, atlaszainknak, és számos további ritka eszköznek is. Jelentős darabokat őrzünk a glóbuszok, a dombormodellek és a szemléltetőeszközök csoportjaiból. Ezen gyűjteményrész történeti alakulásának bemutatásán túl az olvasó megismerkedhet az egyes részegységekben őrzött unikális darabok sorsával, jelenlegi szerepével. A gyűjteményünk eredeti formájában nehézkesen használható, s viszonylag korlátozottan tudja betölteni az új kor által támasztott funkcióit. Az oktatás és kutatás támogatásához szükséges volt az anyagok digitális átmentése. Ez az elmúlt évtizedben három különböző fejlesztés során valósult meg: létrejött a Virtuális Glóbuszok Múzeuma (VGM), a Virtuális Dombormodellek Múzeum (VDM) és a Szertár. A VGM nemzetközileg is ismert és nemcsak a benne bemutatott glóbuszok számát tekintve, hanem a glóbuszokhoz tartozó leírások szakmaisága miatt is egyedülálló gyűjtemény. A VDM is nagyobb volumenű virtuális gyűjtemény, melyben az Intézet gyűjteményében fellelhető, értékes, sokszor egypéldányos dombormodelleket mutatjuk be, majd háromdimenziós, virtuális modellként tesszük közzé őket. A Szertár e pillanatban három oktatási segédeszközt mutat be, azok részletes használati útmutatójával és nagyfelbontású szkennelt képével együtt. Ezeket modern webes technológiák segítségével újítottuk meg, és tettük „kipróbálhatóvá”.