Amatőr, öntevékeny, műkedvelő: a színjátszás megnevezésének változásai a Kádár-korban - Vidó, Gábor Tamás (Per Aspera ad Astra, 2025)
A Kádár-korban az addig a hivatásos színház mellett létezett egy némileg oldalvonalra szorult amatőr színjátszás is, mely ebben a korszakban új erőre kapott és helyet követelt magának a magyar színházi világban. E folyamat során rendre új és új fogalmak jöttek létre, hogy ezeket a saját amatőr közegükből egyre inkább kiemelkedő csoportokat valahogy le lehessen írni. Ők már nem egyszerű amatőr színjátszók voltak, de nem is hivatásos színészek - valahol a kettő között álltak. A pártállam szerint az előbbi, az újfajta színházzal rendre foglalkozó kritikusok szerint már az utóbbi kategóriát közelítették meg, vagy éppen szárnyalták túl egy-egy előadásukkal. Ugyanakkor tanulmányomban nem (csak) ezen csoportok színháztörténetére koncentráltam, a kutatás elsősorban arra vonatkozott, hogy a Kádár-korban az amatőr színjátszókra alkalmazott fogalmak miként módosultak, alakultak, illetve, hogy miért jöttek létre új és új megnevezések. A fogalmak ki- és átalakulását azért is érdemes megfigyelni, mert ezáltal talán egy kicsit nagyobb képet kaphatunk a színháztörténeti kutatásokban még eléggé alulreprezentált módon megjelenő amatőr színjátszókról. Mivel a kutatás a Kádár-korra vonatkozott, így természetesen még rengeteg kérdés vár megválaszolásra ezen a területen, mivel tanulmányom is csak a felszínét kapargatta meg ennek a véleményem szerint bőséges témának. Borítókép: Fortepan / Péterffy István