„Mert biz én jó osztrák soh’sem voltam”: Marczali Henrik és a Habsburg Birodalom - Tarafás, Imre (Per Aspera ad Astra, 2025)
A tanulmány azt vizsgálja, hogy Marczali Henrik történelemképében miként helyezhető el a Habsburg Birodalom. Elsőként a nemzet kérdéséről írt rendhagyó munkájában vizsgálom, hogy Marczali nemzetfogalma és a világtörténelem dinamikájáról vallott nézetei milyen implikációkkal bírnak a birodalomra nézve. Ezt követően egy, az összbirodalmi szemléletet képviselő osztrák szerzővel szemben írt recenzióját mutatom be, végül a kiegyezés kérdésében kifejtett álláspontját és az osztrák–magyar viszony történeti ábrázolását vizsgálom összefoglaló történeti munkáiban. A tanulmány végső megállapítása szerint Marczali világtörténelmi nézetrendszerében a Birodalom egyfajta anomáliát képviselt, és bár a történész explicit kijelentései a kiegyezési rendszer fenntartása mellett szóltak, az osztrák–magyar viszony történeti ábrázolásának tanulsága e kapcsolat káros voltát implikálta.