Marczali Henrik Széchenyi- és Kossuth-képe - Miru, György (Per Aspera ad Astra, 2025)
A Széchenyi–Kossuth-vita nemcsak a kortársak figyelmét vonzotta magára, hanem a történeti irodalom folyamatos érdeklődését is felkeltette. Marczali Henrik hatalmas munkásságának csak kis szelete érintette a 19. századi magyar történelmet. Egyetemi előadásain alapuló magyar történeti összefoglalásaiban foglalkozott a reformkorral és annak főszereplőivel, Széchenyivel és Kossuthtal. Kettejük vitájának értelmezésében meghaladta az egykori szereplők politikai pozícióik meghatározását célzó konstrukcióit. Újszerű volt az is, hogy főként társadalomképükhöz, a társadalomról alkotott programjukhoz viszonyította a vitában elhangzott érveket. A tanulmány nemcsak Marczali történetírói álláspontját rekonstruálja, hanem elhelyezi azt a kortársi történészi interpretációk kontextusában is.