Kedves Barátom! ‒ Marczali Henrik katolikus kapcsolatai - Bárány, Zsófia (Per Aspera ad Astra, 2025)
A tanulmány Marczali klérusbeli kapcsolataiba enged betekintést, elsősorban a történész visszaemlékezései, valamint az arra reflektáló, töredékesen fennmaradt levéltári források (levelek, ajánlások, rövid üzenetek) alapján. Nem csupán az eddig ismert vagy kevésbé ismert szakmai együttműködések, illetve közelebbi kapcsolatok színesednek tovább, de új elemekkel is bővül a tudásunk a zsidó történész és a katolikus klérus kapcsolatát illetően. Az akadémiai barátságok és támogatók – Fraknói Vilmos, Haynald Lajos, Ipolyi Arnold – mellett szó esik a politikai kapcsolatokról – Csernoch János, Giesswein Sándor –, a családi barátságokról – Takács Menyhért, Haynald Lajos –, sőt a különböző katolikus közösségekről – ciszterci rend, Szent István Társulat – is. Mindezek pedig – Marczali mellett – a megjelenített papi személyekről is új információkkal szolgálnak.