Marczali (Morgenstern) Henrik egyetemi évei - Tóth, Krisztina (Per Aspera ad Astra, 2025)
Marczali Henrik 1870 és 1875 között a Pesti Tudományegyetem (ma Eötvös Loránd Tudományegyetem) hallgatója volt. Egyetemi diákévei azokhoz az évekhez kötődnek, amikor az egyetem jelentős átalakuláson esett át, így ennek a változásnak aktív részese lett. Az elsők között volt, akik felvételt nyertek az újonnan létrehozott Tanárképző Intézetbe, és bár tanulmányait még a régi rendszer szerint kezdte meg, doktori szigorlatát már az 1873-ban bevezetett új szabályzat alapján tette le. Az átalakulás azonban nemcsak szervezeti szinten zajlott, az oktatói kar is megújult, és 1870-ben vagy az azt megelőző néhány évben nagy hatású tanáregyéniségek kezdték meg pályafutásukat az egyetemen, akik Marczali Henrik érdeklődését, későbbi történetírói módszereit és jellemét is formálták. Három kiemelkedő, személyiségformáló tanára volt Hunfalvy János, Kármán Mór és Kerékgyártó Árpád személyében. Marczali tehetségét és kiváló adottságait ők próbálták meg továbbfejleszteni, hibáit – elsősorban pongyolaságát és szétszórtságát – javítani. Kerékgyártó Árpádnak köszönhetően részletes jelentések maradtak fenn a Tanárképző Intézetben végzett oktatásról, és a hallgatók – köztük Marczali Henrik – munkájáról. A tanulmányban Marczali diákéveinek, professzorainak és az átalakuló egyetemi oktatásnak bemutatására kerül sor visszaemlékezései és levéltári források segítségével.