Reprezentáció és nyilvánosság az Erzsébet Tudományegyetemen: Bevezetés - Polyák, Petra (Per Aspera ad Astra, 2024)
Mára komoly múltra tekint vissza az egyetemtörténeti kutatások azon tematikai vonulata, mely az az egyetemek és a nyilvánosság viszonyára, a szervezeti identitásalkotás és -erősítés vagy éppen az ünnep- és emlékezetkultúra egyetemi gyakorlataira kérdez rá. Noha folyóiratunk mindig is elkötelezett volt az egyetemtörténet-írás új útjainak megismertetése iránt, több recenziót is közöltünk olyan egyetemtörténeti munkáról, mely a társadalom- és az új kultúrtörténet megközelítéseit alkalmazva íródott, s persze számtalan alkalommal publikáltunk a pécsi egyetem történetét feldolgozó írásokat, utóbbiak között az említett tematikák csak elvétve bukkantak fel. E hiányt pótlandó, a Per Aspera ad Astra jelen különszámának fókuszában az Erzsébet Tudományegyetem reprezentációtörténete, azaz az egyetem nyilvánossághoz való viszonya, annak szimbolikus megjelenítése, valamint az ezzel összefüggő intézményi stratégiák állnak.