„Első a kötelesség”: Beck Soma (1872–1930), az Erzsébet Tudományegyetem Bőrklinikájának alapító professzora - Dezső, Krisztina (Per Aspera ad Astra, 2023)
Beck Soma 1924-ben már nemzetközileg is elismert tudósként érkezett Pécsre, hogy megszervezze a városba költöző Erzsébet Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját. A mostoha körülmények ellenére pár év alatt egy jól működő klinikát állított fel, ahol mind a bőrbetegségekkel, mind a nemi betegségekkel küzdő pácienseket fogadni tudták. A gyógyító tevekénység mellett az egyetemi oktatásban és kutatásokban is jelentős munkát végzett a professzor. A klinikán értékes mulázsgyűjteményt készíttetett, melyek az oktatásban használtak, szakkönyvtárának átengedésével a klinika könyvtárának alapját vetette meg. Tudományos munkássága a rákkutatásra, a csecsemőkori bőrbetegségekre, a háborús fagyási sérülések kezelésére terjedt ki. Legjelentősebb műve a Krompecher Ödönnel közösen írt Die feine Architektur der primären Hautcarcinome című kötet, amelyben a bőr rákos daganatait vizsgálták. Elsőként írta le az erythema myoticum infantilénak nevezett csecsemőkori bőrbetegséget. Emellett két tojásolajalapú kenőcsöt is kifejlesztett.